KW ve KVA arasındaki fark gerçek güç ile görünen gücün arasındaki ayrımdan belirlenebilmektedir. Özellikle jeneratör modellerini gezerken hem kW hem de kVA değerleri dikkatinizi çekmiştir. Peki kW ve kVA arasındaki fark nedir? Jeneratör alırken hangisine dikkat etmeliyim?

Bir jeneratör satın almadan önce hangi boyutta bir makineye ihtiyaç duyulduğu belirlenmelidir. Bunun içinde jeneratör güç özelliklerinde kW ile kVA ya bakmak gerekecektir. Peki hangisi jeneratörün gerçek gücünü gösterir biliyor musunuz? Jeneratör satın almadan önce kW ile kVA arasındaki fark mutlaka bilinmelidir. Bazı jeneratörlerin hem kW hem de kVA olmak üzere iki farklı türde güç kullandığını fark edebilirsiniz. Her iki değer de gücü ifade etse de aslında birbirinden oldukça farklıdır.

Hepimiz genel olarak elektronik terimi olan kW’ı duymuşuzdur. Ancak jeneratör endüstrisi dışında diğer elektronik sektörlerinde kVA pekte bilinen bir terim değildir. Jeneratörler ve nasıl elektrik ürettikleri söz konusu olduğunda pek çok teknik terim kullanılmaktadır. Bunlardan biri de kVA’dır. Bu iki terime aşina değilseniz kafa karıştırıcı olabilmektedir. Jeneratör satın almak isteyen herkesin işini kolaylaştırmak için DEMAG Power Jeneratör ekibi hem kW hem de kVA hakkında bilmeniz gerekenleri açıklayacaktır.

KW ve KVA Arasındaki Fark Nedir?

KW ve KVA Arasındaki Fark Nedir?

KW Nedir?

Kilovatın kısaltması olan kW, bir dizel jeneratör tarafından kullanılabilecek faydalı güce dönüştürülen gerçek güç miktarıdır. Bu nedenle, cihazların çalışması için gereken güç kaynağı miktarı kW olarak adlandırılmaktadır. KW’ın genellikle ‘gerçek güç’ veya ‘çalışma gücü’ olmak üzere iki anlamı vardır.

KW (kilovat), “gerçek güç” yani yararlı çalışma çıktısına dönüştürülen güç miktarıdır. Bu terim geçerli performansı gösteren gerçek güç miktarını söyler. Bu nedenle tüm elektrikli cihazlar kW olarak derecelendirilmektedir. Böylece onları çalıştırmak için tam olarak ne kadar güç gerektiğini kW’a bakarak öğrenebilirsiniz. Kısaca, bir dizel jeneratörü nasıl seçeceğinizi düşünürken, kW değeri dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biridir.

KW kısaca;

  • Elektrik gücünün birimidir. Jeneratör sisteminde, gerçek gücün veya faydalı gücün ölçü birimidir.
  • Temel olarak makine tarafından tüketilen gerçek gücün ölçüsüdür.
  • Kilovat, harcanan güç faktörü ile doğru orantılıdır.
  • Motorlar, lambalar, elektronik ev aletleri vb. kW olarak derecelendirilmiştir.
  • Elektrikli aletlerin çalışması için besleme kaynağından çekilen görünür güç anlamına gelir.
  • Eğer bir cihazın verimliliği %100 ise, o zaman kW kVA’ya eşit olacaktır. Ancak hiçbir cihaz tam olarak verimli olmadığı için bu nadiren gerçekleşir.

KVA Nedir?

Açılımı kilo Volt Amper yani kVA, belirli bir devrenin veya elektrik sisteminin ‘görünen gücü’ olarak bilinir. KVA size bir sistemde kullanılan toplam güç miktarını söyler. %100 verimli bir sistemde kW, kVA’ya eşit olacaktır. Ancak ne yazık ki elektrik sistemleri hiçbir zaman %100 verimli değildir ve bu nedenle eşitlik sağlanamaz. Gerçekte yararlı iş çıktısı için kVA ‘nın yalnızca bir kısmı kullanılacaktır. En yaygın olarak ‘görünen güç’ olarak bilinen kVA, size sistemde genel olarak ne kadar toplam güç kullanıldığını söyler. Sistemdeki devreye bağlı cihazların tek tek çektikleri yükler toplanarak kVA hesabı hesaplanır. Bu şekilde sistemin toplam yükü belirlenir. Bu dönüşüm, güç faktörünün değerine bağlıdır. Örneğin, 0,8 güç faktörü ile 1 kVA, 0,8 kW’a eşittir.

KVA kısaca;

  • kVA, bir AC elektrik sistemindeki görünür güç birimidir.
  • kVA, temel olarak alternatörlerin, transformatörlerin ve UPS’lerin kendilerine bağlı yükü iletebilecekleri güç miktarıdır.
  • kVA yük güç faktöründen bağımsızdır.
  • Alternatörler, transformatörler, invertörler, UPS vb. kVA cinsinden derecelendirilir.

KW’yi kVA’ya Dönüştürme

  • KW’ı kVA’ya dönüştürmek için;

kW (gerçek güç) / güç faktörü (pf) =  kVA (görünen güç)

  • KVA’yı kW’a dönüştürmek için;

kVA (görünen güç) x güç faktörü (pf) = kW (gerçek güç)

Elektrik verimliliği, 1 ile 0 arasında bir güç faktörü olarak ölçülür, 1 tamamen verimlidir ve 0 hiç verimli değildir. Dolayısıyla, güç faktörü 1’e ne kadar yakınsa, belirli bir cihazın elektrik kullanımı o kadar verimli olacaktır. Bunu söylemenin başka bir yolu da şudur: Güç faktörü 1’e ne kadar yakınsa, kVA o kadar verimli bir şekilde faydalı kW’a dönüştürülür. Güç faktörü, tanımlanmadığı ve bilinmediği sürece, tipik olarak 0,8 olan yaklaşık bir değerdir.

KVA, kısaca belirli bir elektrik devresinin veya elektrik sisteminin “görünen gücü” olarak bilinmektedir. Bir DC (doğru akım) devresinde, gerilim ve akım faz dışı olduğu için kVA, kW’a eşittir. Ancak AC devrelerinde “görünen güç” ve “gerçek güç” (kW) farklı olabilir. KW basitçe mevcut işi yapan gerçek güçtür. İşi tamamlamak için kVA’nın yalnızca bir kısmına erişilebildiğini, geri kalanının kW olduğu unutulmamalıdır. KW (aktif güç) cinsinden bir çözüm, güç faktörü (PF) adı verilen başka bir değişken gerektirmektedir. Bu, güç faktörü olarak adlandırılan her cihaza veya elektrikli cihaza göre değişen belirsiz bir değer olmaktadır. Temel olarak, güç faktörü değeri yüzde 100 (veya 1) veya 0 ile 1 arasında belirlenmektedir. Güç faktörü ne kadar yakınsa, belirli bir cihazda gücü o kadar verimli kullanmaktadır.

KW mi KVA mı? Bir Dizel Jeneratör Satın Alırken Hangisini Kullanmalısınız?

KVA ve kW söz konusu olduğunda, her iyi jeneratör üreticisinin her ikisini de kullanacağını göreceksiniz. kW en yaygın olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki jeneratörlerden söz edilirken kullanılırken, dünyanın geri kalanının çoğu dizel jeneratör setlerinden söz edilirken birincil değer olarak kVA kullanılmaktadır.

Bu nedenle firmalar ağırlıklı olarak kVA cinsinden jeneratörlerinin reklam ve satışını yapmaktadır. Ancak kW cinsinden bir jeneratör talep ederseniz, size gereksinimlerinizi karşılayan bir jeneratör tavsiye edilmesi daha muhtemel olacaktır.

İhtiyaçlarınız için doğru boyutlu jeneratörü seçmek önemlidir. Örneğin bir ev için satın alınacak dizel jeneratörle bir fabrika için alınacak jeneratörün aynı güçte olması gerekmez. Burada ev için satın alınacak jeneratörün daha düşük kWA değerine sahip olması gerekecektir. Hangi boyutta jeneratöre ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz, Demag Power jeneratör ekibi size profesyonel görüşlerini sunacaktır. Demag Power, 7 kVA’dan yukarı doğru değişen hem tek fazlı hem de üç fazlı jeneratörlerden oluşan kapsamlı bir satış yelpazesine sahiptir.

DEMAG Power Generator, dünyanın önde gelen benzinli jeneratör ve dizel motorlu jeneratör satışı yapmaktadır.

Jeneratör Güç İhtiyacı Nasıl Belirlenir?

Toplam kW gücünü ve jeneratör (alternatör) KVA’sını hesaplamak için tüm güçlerin toplanması gerekmektedir. Ancak güç, reaktif güç (KVA) ve aktif güç (kW) olarak ikiye ayrılmaktadır.

Aktif gücün reaktif güce oranı, güç faktörü (cos phi) olarak adlandırılmaktadır. Güç faktörü, yükün bir özelliğidir ve alternatör tarafından kontrol edilemeyecektir. Kilovat cinsinden ifade edilen aktif güç, akım ve gerilimin çarpımından daha azdır.

(Tek fazlı alternatör gücü (KVA) = akım x volt, üç fazlı alternatör gücü (KVA) = 1,732 x akım x volt) şeklinde hesaplanır.

Alternatör, güç faktörü cos phi = 0,8 olarak tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle 100 KVA’lık bir alternatör 80 kW aktif güç verebilmektedir. Akkor lambalar, saf termal enerji tüketen ısıtma elemanları, sobalar sadece aktif yükleri tüketecek şekilde çalışmaktadır. Bu tür yükler basitçe toplanarak kolayca hesaplanabilmektedir. Transformatörler, bobinler, havai hatlar, senkron motorlar, redresörler, indüksiyon ve ark ocakları hem reaktif hem de aktif güç tüketerek çalışmaktadır.

Bir alternatörün (jeneratörün) gücü belirlenirken, jeneratörün harekete geçirdiği (ateşlediği) güç oranı bilinmelidir. Ve aynı anda çalışan tüm elemanların güçlerinin toplanması gerekir. Ancak alternatör, jeneratörün elektrik motorunu çalıştırıyorsa aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

  • Bir elektrik motorunu çalıştıran bir alternatörün gücünü belirlerken, elektrik motorunun çalışırken çektiği gücü değil, ilk çalıştırmada ihtiyaç duyduğu gücü belirlemelisiniz.
  • Asenkron motorun çalışma sırasında alternatörden çektiği güç (Pal): Palt =1,732 x U x In formülü kullanılarak hesaplanmaktadır.
  • Burada In = anma akımı ve U = voltaj anlamına gelmektedir.
  • Bununla birlikte, bir elektrik motorunu çalıştıran alternatör hesaplanırken, elektrik motorunun çalışma sırasında çektiği güce bakılması gerekmez. Elektrik motorunu çalıştırmak için gereken güç hesaplanmaktadır.
  • Bir elektrik motorunun çalıştırma işlemi sırasında tükettiği güç, elektrik motorunun tipine ve bağlantı tipine bağlıdır.

Sonuçta bir dizel jeneratör alırken kW (gerçek güç)’e değil kVA (görünen güç)’e dikkat edilmesi gerekmektedir.

İngilizce içerikli olarak kV ve KVA arasındaki farklarını merak ediyorsanız hemen tıklayın.