Bu yazımızda “jeneratör çeşitleri nelerdir?” “Nerede hangi jeneratör kullanılır?” hakkında bilgi verilecektir. Jeneratörler şirketlerde, fabrikalarda, maden ocaklarında, hastane, okul ve sitelerde mutlaka bulunması gereken cihazlardandır. Satın alınacak her jeneratör çeşidinin ise uygulayacağı güç birbirinden farklı olmaktadır. Bu nedenle bir jeneratör sahibi olmadan önce jeneratör çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Jeneratör çeşitleri genellikle kullandığı yakıt enerjisine göre 6’ya ayrılır. Birde diğerlerinden boyut olarak küçük ve taşınabilir olan portatif jeneratör çeşidi bulunmaktadır. Satın alınacak jeneratörün kullanılacağı alan ve eldeki bütçeyi göre seçimler değişmektedir. Bazı insanlar için önemli olan maliyeti değil işleri aksatmamasıdır. Bazıları için ise sık sık elektrik kesintisinin yaşandığı alanlarda maliyeti azaltmaktır. Jeneratör çeşitleri ise şunlardır:
- Dizel jeneratörler
- Benzinli Jeneratörler
- Biyodizel Jeneratörler
- Emülsifiye Dizel Jeneratör
- Propan Gazlı Jeneratör
- Doğalgazlı ve Hidrojen Jeneratör
- Portatif Jeneratörler
- Jeneratörler, icadı çok eskilere dayanan cihazlardır. İlk jeneratör, 1831’de Michael Faraday adlı bir fizikçi tarafından yapıldı ve günümüze kadar gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyor. Bir jeneratörün temel çalışma prensibi, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir sistemdir.
Hem jeneratörler hem de büyük termik santraller aynı prensipte çalışıyor. Bu dönüşüm, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli motor teknolojileri sunar: B. İçten yanmalı motorlar, buhar motorları vb.
Dizel Jeneratörler
Bu jeneratörler benzinli çalışanlardan çok daha verimlidir. Dizel yakıtlar çalışan jeneratörler aynı zamanda daha sessiz çalışırlar. Daha güvenilirdirler ve yetkili servis veya bakım gerekmeden daha uzun süre çalışabilirler. Dizel üniteler benzinden daha az ısı üretir, bu nedenle daha uzun ömürlüdürler.
Dizel bir jeneratör olarak mükemmeldir ve endüstriyel uygulamalarda çok önemlidir. Endüstriyel motorlar aslında madencilik, ormancılık, denizcilik operasyonları ve birçok tarımsal uygulamada kullanılmaktadır. Yalnızca dizel jeneratörler, yukarıda belirtilen tüm nedenlerden dolayı çok daha popülerdir.
Benzinli jeneratörler
Benzinli jeneratör seçimi öncelikle gerekli jeneratör kVA’sını belirlenerek başlanmalıdır. Ayrıca jeneratörün kullanım ömrü de diğer dikkat edilmesi gereken noktalardandır. 5 kVA’nın altındaki jeneratörler için dizel seçenekleri yaygın olmadığından benzinli jeneratörler tavsiye edilir. Benzinli jeneratörlerin daha hafif olması onları portatif kullanıma uygun hale getirmektedir.
Kablolu jeneratör tipi için benzinli jeneratörler dizel jeneratör alternatiflerine göre daha sessizdir ancak benzinli jeneratörlerde kullanılan yakıt yanıcıdır. Güvenlik seviyesi dizel jeneratörlere göre daha düşük kabul edilir. Çünkü daha yüksek direnç akımına sahiptir. Standart üretim şartlarında dizel jeneratörler 5 kVA ile 2500 kVA arasında üretilmektedir. Üretilen enerjinin birim fiyatı benzine göre daha ucuzdur. Uzun süre dayanırlar. Benzinli jeneratörler zorlu koşullar için üretilirler.
Biyodizel Jeneratör
Biyokütle (biyoenerji) enerji sınıfının bir alt dalı olan biyodizel, hayvansal ve bitkisel yağlar gibi yenilenebilir kaynaklarla elde edilir. Biyodizel yakıt dizel motorlarda kullanılabilen alternatif bir yakıttır. Biyodizel; sürdürülebilir(yenilenebilir), çevre dostu, toksik olmayan ve modifiye dizel motorlarda kullanılmaktadır. DEMAG jeneratörün prototip ve patentli %100 biyodizel jeneratör çeşitleri mevcuttur. Hayvan ve bitki atıklarından elde edilen dizelin geri dönüşüm olarak kullanılması prensibine dayanmaktadır. Bu nedenle biyodizel jeneratörler en çevre dostu jeneratör çeşitleri arasındadır.
Emülsifiye Dizel Jeneratör
Dizel emülsiyon içinde su yakıtı, dizel sürekli fazında asılı duran su parçacıklarından oluşur. Yanma sırasında, emülsiyon yakıtındaki ince su damlacıkları, yanma sırasında buhar genleşmesine (kendiliğinden patlama) neden olan çok ince parçacıklar oluşturarak dizelden daha hızlı kızdırma aşamasına ulaşır. Artan parçacıklar ve emme havası yüzey alanı ile birleştiğinde, hava-yakıt karışımı büyük ölçüde iyileştirilir ve bu da yanma verimliliğinin artmasına neden olur.
Propan Gazlı Jeneratör
Propan gazı, soğuk hava performansını sağlamak için LPG gazı formülasyonlarında özel olarak kullanılır. Karbon ve hidrojenin bir araya gelmesiyle oluşan bir gazın adıdır. Propan düşük sıcaklıklarda kolayca buharlaşır. Donmayan, soğuk hava koşullarına dayanıklı ve kolayca enerjiye dönüşen jeneratörler için en uygun yakıttır.
Demag Jenaratör ÇeşitleriPropan gazı, soğuk hava performansını sağlamak için LPG gazı formülasyonlarında özel olarak kullanılır. Karbon ve hidrojenin bir araya gelmesiyle oluşan bir gazın adıdır. Propan düşük sıcaklıklarda kolayca buharlaşır. Donmayan, soğuk hava koşullarına dayanıklı ve kolayca enerjiye dönüşen jeneratörler için en uygun yakıttır.
Doğalgazlı ve Hidrojen Jeneratör
Elektrik enerjisi suyu hidrojen (H2) ve oksijen (O2) moleküllerine ayırır. Katotta hidrojen salınmasına rağmen. Oksijen anotta serbest bırakılır. Serbest bırakılan hidrojen, oksijenin iki katı kadardır. Sodyum hidroksit suyun iletkenliğini arttırmak için kullanılır. Anot ve katot arasındaki bir diyafram, salınan gazların birbiriyle karışmasını önler. Doğalgazlı ve hidrojenli jeneratörlerin avantajları ise kısaca;
- %90’a varan tasarruf, 12-24 ay içinde potansiyel geri ödeme (amorti imkanı)
- Düşük enerji tüketimli hücre tasarımı sayesinde enerji tasarrufu
- Kolay kurulum, kolay kullanım ve minimum bakım ile uygun
- Çok miktarda hidrojen gazı depolamaya gerek olmadığı için güvenlidir.
- Hidrojen taşımacılığı yük araçlarıyla bittiği için düşük CO2 emisyonları Portatif Jeneratörler
Genellikle kamplarda, karavan seyahatlerinde, dış mekanlarda veya kısa süreli ihtiyaçlarda tercih edilir. Portatif jeneratörlerin en önemli özelliği taşınabilmesidir. Bazı modeller doğal gaz kullanır, ancak benzinli veya dizel içten yanmalı motorlarla çalıştırılabilir. Yakıt deposu araçları arasında kontrol panelleri, alternatörler, güvenlik sistemleri ve kaporta bulunur. Motor, alternatörün depodaki yakıt üzerinde dönmesini sağlayarak yanma enerjisini ortaya çıkarır.
Motora bağlı bir şafttan oluşan alternatör, bir elektrik alanı oluşturmak için elektromıknatısları bobinler halinde döndürür. Bu akım bir regülatör vasıtasıyla gerilime çevrilir ve jeneratörün bağlı olduğu cihaza gönderilir. Tüm dış mekanlarda, kısa süreli en yüksek performans portatif jeneratörlerle sağlanabilir.
Siz de ihtiyacınıza en uygun jeneratör çeşitlerinden birini satın almak için DEMAG POWER Jeneratör çalışanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.